Bitkisel üretim; %17’si tahıllar, %3’ü
baklagiller, %27’si endüstri bitkileri, yağlı tohumlar, yumru bitkiler ve diğerleri dahil olmak
üzere, toplam
%47’si tarla ürünleri ile, %29’u meyve, %16’sı sebze, %8’i diğer yan ürünler ve çiçekçilik
olmak üzere toplam %53’ü
bahçe bitkileri ürünlerinden oluşmaktadır.
Ülkemiz, dünyada üretilen buğday, mercimek ve
nohudun %3.5’ini,
taze sebzenin %4’ünü, sert kabuklu meyve üretiminin %16’sını, kayısının %16.9’unu, incirin %26.7’sini, karpuzun %11,1’ini, yeşil fasulyenin %13,7’sini, biberin
%9,6’sını, domatesin
%8,2’sini ve kirazın %8.9’unu karşılamaktadır.