Kümes hayvancılığı, başta tavukçuluk olmak üzere, hindi, kaz, ördek yetiştiriciliği ile son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan bıldırcın, devekuşu gibi türlerin yetiştiriciliğinden oluşur. Ülkemizde tavukçuluk sektörü, hayvancılığımız içerisinde en hızlı gelişen sektördür.
Türkiye'de yaklaşık 10 bin adet ticari işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerden etçi işletmelerin %70'i, yumurtacı işletmelerin %80’i modern tesislerdir. Piliç eti üretiminde büyük entegre tesislerin kurulması ve sözleşmeli üretim modelinin gelişmesi ile birlikte, 1990'lı yıllarda %10’lara varan üretim artışı yaşanmıştır. Sözleşmeli üretim modelinde üreticilerin tüm gereksinimleri (civciv, yem, altlık, veteriner hekimliği hizmetleri vb.) kesim ve pazarlama faaliyetleri aynı entegrasyon tarafından sağlanmaktadır.
Kümes Hayvancılığı