Kümes hayvancılığı, başta tavukçuluk olmak
üzere, hindi, kaz,
ördek yetiştiriciliği ile son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan bıldırcın, devekuşu gibi türlerin
yetiştiriciliğinden oluşur. Ülkemizde tavukçuluk sektörü, hayvancılığımız içerisinde en hızlı gelişen sektördür.
Türkiye'de yaklaşık 10 bin adet ticari işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerden etçi
işletmelerin %70'i,
yumurtacı işletmelerin %80’i modern tesislerdir. Piliç eti üretiminde büyük entegre
tesislerin kurulması
ve sözleşmeli üretim modelinin gelişmesi ile birlikte, 1990'lı yıllarda %10’lara varan
üretim artışı yaşanmıştır.
Sözleşmeli üretim modelinde üreticilerin tüm gereksinimleri (civciv, yem, altlık,
veteriner hekimliği
hizmetleri vb.) kesim ve pazarlama faaliyetleri aynı entegrasyon tarafından sağlanmaktadır.
Kümes Hayvancılığı