Arıcılık ve İpekböcekçiliği
Ülkemizin zengin florası ve uygun iklim koşulları dolayısıyla arıcılık oldukça gelişmiş, yaygınlaşmıştır.
Hemen her bölgede, bütün aile bireylerince yapılabilen, kısa zamanda nakit gelir getiren bir tarımsal üretim koludur. Özellikle topraksız veya az topraklı orman köylülerine gelir sağlaması açısından sosyo-ekonomik öneme sahiptir.
Türkiye’nin coğrafik yapısı ve flora zenginliği, gezginci arıcılık yapılmasına çok elverişlidir.
Türkiye, yaklaşık 16 kg/koloni bal verimi ile dünya sıralamasında gerilerdedir. Ancak, toplam bal üretiminde (60.000 ton)  dünya ülkeleri arasında söz sahibi olan ülkemizde, ana arı üretimi yeterli düzeyde değildir. Bal üretiminin %93’ü iç piyasada tüketilmektedir.